Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Дієти та харчування / 10 найкорисніших прянощів і спецій в аюрведі

10 найкорисніших прянощів і спецій в аюрведі

В аюрведі найважливіша роль відводиться вживання прянощів і увага акцентується не тільки на їх смакових і ароматичних якостей. Сучасні дослідження підтверджують цілющий ефект аюрведичних трав. Так, всього одна щіпка прянощі або спеції може зробити зі звичайної їжі справжнє свято для смакових рецепторів і сильне ліки від різних захворювань. У статті ми розповімо про цілющі властивості 10 прянощів, які приносять величезну користь здоров’ю і використовуються в індійській кухні і аюрведі.

10 найкорисніших прянощів і спецій в аюрведі

  1. Куркума

Головне діюча речовина такий прянощі – куркумін, який є потужним антиоксидантом і сприяє виробленню великої кількості ферментів в організмі. Крім того, ця пряність корисна з тієї причини, що куркумін має протизапальну дію і тому, практично нічим не поступається аптечних препаратів. Куркуму можна використовувати при приготуванні м’яса, рису і овочів.

  1. Кориця

Кориця – це висушена кора дерева, яке проростає в Індії, Шрі-Ланці та Китаї. Ця корисна пряність, яка асоціюється у багатьох з домашнім затишком, являє собою прекрасний природний релаксант. При додаванні кориці напої, випічку та інші страви знижується рівень цукру в крові, так як пряність має антиоксидантну протидіабетичний дію.

  1. Кумін

Ця корисна пряність використовується в аюрведі в цілях лікування хвороб органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту – вона допомагає усунути біль у шлунку і порушення метаболізму.

Кумін або «зіра» надає антисептичну, антиоксидантну та протизапальну дію.

  1. Імбир

На думку вчених, саме імбир здатний усунути нудоту, а при регулярному вживанні цієї корисної прянощі можна запобігти розвитку раку товстої кишки.

Імбир можна додавати в різні страви, готувати імбирний чай та вживати в маринованому вигляді.

  1. Коріандр

В якості ароматизатора і лікарської сировини зелень і насіння цієї рослини використовуються ще з давніх часів. Ця корисна пряність має протизапальну, антисептичну, антиоксидантну та протигрибкову та сечогінну дію. Коріандр використовують при здутті живота, для лікування артритів та при інфекціях сечовивідних шляхів.

  1. Кардамон

Кардамон містить тіамін, ніацин, рибофравин, калій, кальцій, залізо, цинк, а також вітаміни А і С. Завдяки такому цілющому складом, ця корисна пряність здатна знизити рівень холестерину, захистити органи ШКТ від інфекцій, поліпшити кровообіг і оздоровити судини і серце.

  1. Чилі

Ця корисна пряність додає гостроти величезної кількості страв східної кухні. Чилі містить капсаїцин, який сприяє зменшенню апетиту, підвищення метаболізму і прискорення спалювання жиру. Якщо хочете підтримувати себе у формі – не забувайте додавати щіпку чилі при приготуванні основних страв. Крім того, порошок чилі позбавляє від м’язових і невралгічних болів.

  1. Гвоздика

Гвоздика містить велику кількість ароматних ефірних масел. Деякі сполуки цієї корисної прянощі здатні чинити антиоксидантну та протизапальну дію, а також стимулювати вироблення інсуліну.

  1. Пажитник

Пажитник широко використовується в аюрведі – завдяки його вживання можливо підвищити лібідо і чоловічу енергію. Пажитник корисний для людей, які страждають від діабету – ця корисна пряність сприяє виробленню інсуліну в крові.

  1. Фенхель

Згідно з аюрведою, фенхель являє собою одну з кращих приправ для травлення. Приміром, в Індії прийнято після прийому їжі жувати кілька насіння фенхелю, змішаних із цукром – так забезпечується повне перетравлення їжі.