Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Дієти та харчування / Неправильне харчування — причина печії.

Неправильне харчування — причина печії.

«А в грудях прям жже, наче жар геть з печі проковтнула!» — нарікала героїня фільму «Любов і голуби» Надюха Кузякіна. Втім, подібний стан можна випробувати під час не тільки душевних мук, але і раптово настигшей печії, яка, за скромними оцінками фахівців, мучить близько 20-30 % населення земної кулі. Назавжди розпрощатися з небажаною гостею зовсім неважко. Для цього слід переглянути свої харчові звички, вважає відомий лікар, автор багатьох медичних бестселерів (серед яких — «Бути здоровим в нашій країні») Павло ЄВДОКИМЕНКО.

Надлишок шлункового соку викликає печію

Причина № 1. Часті перекуси

Шлунковий сік виробляється під час кожного прийому їжі. Надлишок його в шлунку і занедбаність вгору по стравоходу провокує печію. Інша крайність — є рідко, але щільно — також може викликати подібну реакцію організму.

  • Приймайте їжу три рази на день. Відмовтеся від перекусів.
  • Відчуття легкого голоду вказує на самоочищення організму від різних надлишків — цукру, інсуліну, соляної кислоти і т. д.

Причина № 2. Вечірня трапеза

Звичка наїдатися на ніч — одна з найшкідливіших.

Якщо після ситної вечері людина відразу відправляється в ліжко, то шлунковий сік затікає в стравохід, особливо якщо сфінктер між шлунком і стравоходом нещільно стискається. В результаті печія забезпечена.

  • Вечеряйте за 3 год до сну.
  • Намагайтеся після останнього прийому їжі трохи погуляти. Не відразу лягайте спати.
  • Якщо уві сні з’явиться печія, — покладіть верхню частину тіла вище, наприклад на велику подушку. Шлунковому соку буде важче потрапляти в стравохід.

Червоне вино сухе шампанське — «лідери» за печії

Причина № 3. Жирна їжа і алкоголь

Красивий шматок м’яса в поєднанні з вином — невід’ємний символ не тільки щедрого бенкети, але і печії. Спиртні напої провокують збільшення шлункового соку і роблять слизову стравоходу вразливою до соляної кислоти.

  • Серед спиртних напоїв, здатних викликати печію, перше місце займають червоне вино і брют, друге — віскі і третє — коньяк.
  • «Живе» пиво в невеликих дозах також може викликати печію.

Продукти, що провокують появу печії:

  • соуси, копченості, маринад;
  • сильно газовані напої;
  • чорний і білий хліб тривалого зберігання;
    цитрусові.

Стравохід не любить поспішного харчування

Причина № 4. Їжа на бігу

З-за проковтування їжі на бігу пропускається перша фаза травлення, коли їжа перемелюється зубами і обробляється ферментами слини. В результаті процес травлення може. Щоб налагодити його, організм виділяє шлунковий сік з надлишком, що призводить до його закиданням у стравохід. Поява печії неминуче.

  • Їжте повільно, ретельно пережовуючи кожен шматок. Це покращить роботу шлунка.

Причина № 5. Харчування всухом’ятку

Типовий обід офісного працівника — пара бутербродів, щедро залитого розчинною кавою або чаєм. Такий прийом їжі подразнює стінки стравоходу і шлунка. У відповідь він викидає надлишки соляної кислоти.

  • Їжте повільно і якісно. Відмовтеся від печива, бутербродів на користь повноцінного обіду.
  • Мелену каву можна пити два рази в день, розчинна — один.
  • Чай можна пити три рази на день. Але тільки не гарячим. Розбавляйте його молоком або холодною водою.