Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Дієти та харчування / Що таке транс-жири і які захворювання вони провокують?

Що таке транс-жири і які захворювання вони провокують?

У фахівців в області правильного харчування одна лише згадка про транс-жири може викликати тремтіння. Все це тому, що вони знають, яку небезпеку для здоров’я людини несуть так звані погані жири. Згідно з результатами численних досліджень на цю тему, вживання продуктів з високим вмістом транс-жирів провокує розвиток ожиріння, цукрового діабету і навіть ішемічної хвороби серця. Дізнайтеся у статті, які продукти краще не вживати, щоб зберегти здоров’я.

Понад 90% жирів, які вживаються людиною з їжею, належать до однієї з наступних категорій:

  • транс-жири;
  • насичені жири;
  • мононасичені жири;
  • полінасичені жири.

Що таке транс-жири і чому вони так шкідливі для здоров’я?

Через рослинна олія пропускаються бульбашки водню, завдяки чому збільшується термін зберігання оливи, так і продуктів, які виготовляються на його основі. Одним з найяскравіших прикладів таких продуктів є маргарин.

Побічним ефектом такої обробки є те, що в результаті хімічних реакцій утворюються так звані транс-жири. Незважаючи на те, що такі жири присутні в незначних кількостях і в звичайній їжі, в обробленому маслі їх значно більше.

Останні наукові дані свідчать про те, що із-за вживання транс-жирів порушується метаболізм. З цих причин часто розвиваються такі хвороби як цукровий діабет і ожиріння. Крім іншого, через вживання в їжу продуктів з вмістом транс-жирів знижується рівень чоловічого гормону тестостерону, що в свою чергу провокує ожиріння за жіночим типом і зниження еректильної функції.

Згідно з результатами дослідних робіт Harvard School of Public Health, навіть у разі вживання транс-жирів у невеликих кількостях (2 % від загальної кількості калорій), існує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця.

Транс-жири в продуктах: де криється небезпека?

Погані жири удосталь містяться в таких продуктах:

Маргарин. Це перший продукт, який був отриманий на основі технології пропускання водню, завдяки чому стало можливим зробити твердим рідке рослинне масло. У м’якому маргарині міститься від 0,1 – до 17% поганих жирів, маргарин для випічки – 20-40%, в спреді – 1,5-6%.

Картопляні чіпси. Улюблений багатьма снек насправді представляє серйозну небезпеку для здоров’я людини. Так, транс-жири у продукті в кількості 3 і більше грамів на невелику пачку чіпсів. У зв’язку з цим, замість чіпсів краще поділися горішки.

Крекери. На перший погляд крекери здаються досить безневинними, але насправді це не так. Часто саме цей продуктів у великій кількості містить погані жири, тому перед покупкою завжди потрібно прочитати склад.

Деякі зернові суміші для швидких сніданків. Багатьох приваблює яскрава упаковка та гарна реклама таких продуктів, проте мало хто здогадується, що зернові суміші містять транс-жири. Те ж стосується і багатьох протеїнових батончиків», які позиціонують як «здорові». Більш корисним і здоровим сніданком буде звичайна вівсянка або мюслі.

Картоплю фрі. Всього-навсього одна середня порція цього блюда може містити 8 грамів транс-жирів! Ця цифра є критичною, адже кількість уживаних поганих жирів в день не повинна перевищувати 4 р.

Заморожені продукти. Природно, приготування таких страв займає набагато менше часу, але такі продукти часто відрізняються високим вмістом поганих жирів.

Тістечка. Поласувати цими кондитерськими виробами завжди приємно, і, як правило, на першому тістечку ніхто не зупиняється. При цьому в 3 тістечок може міститися цілих 3 грами поганих жирів. Суміші, з яких виготовляються пироги, кекси і круасани, як правило, насичені транс-жирами. Щоб уберегти свій організм від шкідливого впливу поганих жирів, краще радувати себе й близьких солодощами домашнього приготування.

Завжди звертайте увагу на склад, адже навіть самі нешкідливі на перший погляд продукти можуть завдавати непоправної шкоди здоров’ю.