Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Правильне харчування / Томатний сік, його користь і шкоду для організму

Томатний сік, його користь і шкоду для організму

користь і шкода томатного соку

Зміст

  • 1. Вміст корисних речовин
  • 2. Корисні властивості томатного соку
  • 3. Протипоказання до вживання
  • 4. Томатний сік і схуднення
  • 5. Як приготувати томатний сік
  • 6. Норми споживання продукту

Помідор, він же томат – дивовижний за своїм поживним і смаковим властивостям продукт. Ця культура була завезена в Європу з Америки і довгий час вважалася отруйною рослиною.

На пострадянському просторі помідор звикли відносити до овочів, у Європі – до фруктів, з точки ж зору ботаніки, це ягода. Зараз, за деякими відомостями, томати – найпопулярніша плодоовочева культура у світі.

Томатний сік – продукт переробки томатів і один з найбільш популярних напоїв у світі. Більшість дієтологів вважають томатний сік дуже корисним і рекомендують його вживати регулярно.

Користь будь-якого продукту в першу чергу обумовлюється його хімічним складом. Вміст корисних речовин в соку залежить від виду томатів, місця їх зростання, якості добрив, технологічного процесу виробництва кінцевого продукту та інших факторів. На які ж хімічні речовини багатий томатний сік?

Вміст корисних речовин

  • 100 г томатного соку міститься близько 1 г протеїнів, близько 3 г вуглеводів (в основному глюкозу і фруктозу) і майже не містить жирів (0,2 г).
  • Продукт низькокалорійний (20 ккал / 100 г), але при цьому живильний, так як містить багато харчових волокон (0,8 г / 100 г).
  • Склянку томатного соку містить до 10% денної потреби організму у клітковині. Крім того, він відмінно втамовує спрагу.
  • макроелементи (натрій, калій, кальцій, магній, фосфор);
  • мікроелементи (залізо, йод, цинк);
  • вітаміни (А, групи В, С, Е, Н, РР);
  • пектинові речовини;
  • лікопін та інші каротиноїди

Вміст цих речовин в продукті визначають його корисні властивості і сприятливий вплив на організм.

Корисні властивості томатного соку

що Міститься у великій кількості в томатному соку калій сприяє продуктивній діяльності нервової системи і нормалізує серцевий ритм. Разом з натрієм регулює водний баланс організму.

polza-i-vred-tomatnogo-sokaМагній необхідний при синтезі білків, бере участь у багатьох ферментативних реакціях. Він необхідний для здоров’я зубів, координує серцевий ритм, разом з кальцієм, бере участь в процесі скорочення м’язів.

Кальцій впливає на згортання крові, може боротися з холестерином, забезпечує нормальне функціонування ендокринної системи.

Фосфор бере участь у формуванні кісток, координує роботу нирок, діяльність нервової системи, бере участь у багатьох реакціях метаболізму.

Залізо необхідно для виробництва гемоглобіну, міоглобіну, а також деяких ферментів.

Вітамін А – антиоксидант, необхідний для здоров’я очей, шкіри, кісток, нормальної роботи імунної системи.

Тіамін захищає клітинні мембрани від впливу токсинів, бере участь у білковому, вуглеводному, ліпідному обміні.

Рибофлавін бере участь в синтезі багатьох ферментів, еритроцитів, антитіл.

Холін сприяє зниженню рівня холестерину, захищає мембрани клітин від ушкоджень, має антидепрессантными властивостями.

Вітамін С необхідний для росту і регенерації клітин кровоносних судин, кісток і інших тканин, сприяє засвоєнню заліза, зміцнює захисні властивості організму.

Пектин знижує рівень холестерину, покращує кровообіг, роботу кишечника, виводить з організму радіоактивні елементи, пестициди та інші шкідливі речовини.

Лікопін – потужний антиоксидант (допомагає боротися з вільними радикалами). Лікопін також нормалізує холестериновий обмени процес травлення, зміцнює судини і імунну систему.

Клітковина сприяє швидкому насиченню, контролює рівень холестерину, виводить з організму токсини, сприяє нормалізації мікрофлори в кишечнику.

Йога для схуднення вашому організму буде корисно зранку приймати «Іван чай». Більш докладно про це чаї ви можете прочитати в статті «корисні властивості Іван чаю і протипоказання«. При цьому всьому не варто забувати і про корисність ягід, наприклад, журавлини, про яку Ви дізнаєтеся тут http://www.davajpohudeem.com/pitanie_dlia_pohudeniya/svoistva_produktov/polza-klyukvy-i-protivopokazaniya.html

Протипоказання до вживання

Кому протипоказано пити томатний сікЗдоровій людині правильне споживання томатного соку може принести тільки користь. А ось при загостренні виразкової хвороби, гастриту, панкреотита, холециститу вживати цей продукт вкрай небажано.

Також не слід змішувати томатний сік з білковими і крахмалистыми продуктами, щоб уникнути утворення каменів у нирках.

Не рекомендують його пити у великій кількості натщесерце. Томатний сік відмінно поєднується з іншими овочами (не крахмалистыми), зеленню, а також з продуктами, що містять жир. Слід віддавати перевагу свіжовичавленому соку.

Томатний сік і схуднення

Томатний сік – відмінний продукт при схудненні з кількох причин:

Томатний сік для схуднення

  • має невисоку калорійність, при цьому приємний на смак, поживний і добре втамовує спрагу;
  • нормалізує обмін речовин;
  • завдяки наявності у складі клітковини, пектину, вітамінів групи В та інших корисних речовин, покращує процес травлення і засвоєння їжі;
  • покращує настрій, так як сприяє виробленню гормону сератоніна (що дуже важливо, адже депресивний стан часто супроводжує процес схуднення).

Як приготувати томатний сік

Приготування томатного сокуТоматний сік, дійсно, дуже корисний продукт, але це твердження повною мірою можна віднести тільки до свіжовичавленому соку, приготовленому з якісних томатів. Магазинний консервований сік, при проходженні процесу пастеризації, втратив велику кількість корисних речовин, до того ж він, як правило, «збагачений» сіллю і консервантами. Користь такого томатного соку сумнівна.

Справді, корисний томатний сік можна легко приготувати в домашніх умовах за допомогою блендера або соковижималки. Замість солі, для поліпшення його смакових якостей, можна додати дрібку чорного меленого перцю, базилік, інші овочеві соки (моркви, болгарського перцю, селери).

Норми споживання продукту

Для здорової людини як таких обмежень по кількості споживаного томатного соку немає. Дієтологи рекомендують випивати 1-4 склянки на день.

Томатний сік краще споживати за півгодини до прийому їжі, можна поєднувати з іншими соками, зеленню, овочами. Також можна додати пару крапель оливкової або іншої рослинної олії – це поліпшить засвоєння бета-каротину.

А ось солити сік не рекомендується – при надлишку натрію в організмі порушується водний баланс.

Вводити томатний сік в раціон дітям до року не рекомендується. Так як томатний сік – продукт важкий для дитячої харчової системи, то давати його слід в дуже обмежених кількостях, розбавляючи водою.

Використовую всі перераховані вище рекомендації, щодня споживаючи томатний сік, ви не тільки не завдасте шкоди вашому організму, але і отримаєте величезну кількість користі. Головне, не забувати про почуття міри, і про те, що ваш раціон повинен бути різноманітним і збалансованим.