Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Дієти та харчування / Вітамін В1: міцна пам’ять до глибокої старості

Вітамін В1: міцна пам’ять до глибокої старості

Любов людини до хлебушку з часів неоліту пояснюється зовсім не бажанням заглушити свій голод, а тим оптимізму, який він відчуває кожен раз, куштуючи свіжу окраєць. Пояснюється це високим вмістом в хлібі вітаміну В1, що вчені іменують не інакше як зарядом оптимізму. І попереджають: дефіцит вітаміну В1 може стати причиною дратівливості, депресії і навіть порушень функцій мозку. А тому радять не відмовлятися від хліба, втім, як і від інших продуктів, що володіють таким зарядом.

5 безцінних якостей вітаміну В1 для організму

Якість №1. Покращує нервову систему. Передача нервових імпульсів відбувається завдяки тиамину, що сприяє здоровій психіці.

Беручи участь в постійному оновленні клітин, В1 допомагає зберегти здоровий розум і міцну пам’ять до глибокої старості.

Якість №2. Знижує ризик серцевих захворювань. Нормалізує рівень холестерину в крові, вітамін В1 допомагає запобігти появі інфарктів і інсультів. Також він покращує процеси кровотворення і кровообігу.

Якість №3. Нормалізує травлення. Тіамін бере участь в обмінних процесах організму. Це дозволяє тонізувати м’язи травного тракту, поліпшити моторику кишечника і зменшують кислотність шлункового соку

Якість № 4. Зміцнює імунітет, що допомагає протистояти інфекційним захворюванням. А болезаспокійливі дію вітаміну дозволяє легше перенести операції.

Якість № 5. Протистоїть передчасного старіння. Оскільки В1 бере активну участь в обміні речовин на клітинному рівні, проявляючи себе як антиоксидант, він сприяє швидкому загоєнню ран і перешкоджає швидкому процесу старіння.

Тривале приготування продуктів руйнує в них вітамін В1

Цей диво-вітамін маленькими дозами синтезується бактеріями, обретающими в кишечнику. Левова його частина надходить в організм з продуктами рослинного і тваринного походження.

Продукти з високим вмістом вітаміну В1:

  • молоко, сир, вершкове масло, сметана, сир;
  • свинина, субпродукти;
  • морські водорості, креветки;
  • картопля, капуста (квашена), гриби (свіжі);
  • бобові (горох, квасоля);
  • ягоди (вишня, смородина, виноград);
  • фрукти (яблука, груші, слива, абрикос, персик);
  • цитрусові (лимон, грейпфрут);
  • баштанні (кавун, диня).

Навіть лідери за змістом тіаміну, пройшовши термічну обробку, можуть значно втратити його і потрапити на тарілку вже без належного «оптимізму».

Ще однією причиною втрати вітаміну В1 може стати тривале зберігання продуктів. Так, наприклад, заморожені в зелених бобах до кінця року зберігання його залишається тільки 10% від початкового вмісту. А в інших продуктів в середньому 40%.

Ще одним фактором його руйнування може стати кулінарна обробка.

Вітамін В1 руйнується у продуктах:

  • при тривалому готуванні;
  • при вимочуванні;
  • на відкритому повітрі, під впливом кисню;
  • при додаванні солі або цукру.

Любителі кави і чаю відчувають дефіцит вітаміну В1

Є ще одна причина, яка згубно впливає на тіамін. Любителі кави та чаю, зловживаючи цими напоями, тим самим провокують збільшення соляної кислоти шлунка. Саме вона руйнівно впливає на вітамін В1. А оскільки ці напої мають ще діуретичними властивостями, то вони сприяють виведенню вітаміну з організму.

Постійна нестача вітаміну В1 може стати причиною багатьох психічних розладів, починаючи від ослаблення пам’яті і закінчуючи необоротними ушкодженнями області мозку.

Дефіцит вітаміну В1 може викликати:

  • втому, депресію, занепокоєння;
  • дратівливість, безсоння;
  • тремор рук, м’язову слабкість;
  • задишку, головний біль;
  • відсутність апетиту;
  • прискорений пульс;
  • печіння шкіри.

Надлишок цього вітаміну в організмі відзначається рідко. Як правило, в тих випадках, коли він не засвоюється організмом. Частіше тому сприяє його ін’єкційне введення в надмірному для людини кількості. У малих дозах гіпервітаміноз може спровокувати алергічні реакції, а у великих стати причиною порушення роботи печінки і нирок.