Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Головна / Здоров'я / Як харчуватися при цукровому діабеті — меню

Як харчуватися при цукровому діабеті — меню

Багато захворювання вимагають від людини скрупульозного ставлення до їжі, яку він їсть. Це, зокрема, стосується і такого захворювання, як цукровий діабет.

Як харчуватися при цукровому діабеті і правильно побудувати меню харчування? У цьому випадку, дієта стає способом життя, будь-яке відхилення від якої призводить до неприємних наслідків.

вимірює рівень цукру в кровіТака хвороба, як цукровий діабет, викликана порушеннями в підшлунковій залозі та обмін речовин, що викликає погане засвоєння цукру в крові.

Харчування при цукровому діабеті

Тоді виникає цілком логічне запитання: а що можна і потрібно їсти при даному захворюванні? Одним з головних заборон в меню харчування при цукровому діабеті є їжа, багата простими вуглеводами – це, в першу чергу, будь-які кондитерські вироби, джеми і варення, мед і цукор, а також солодкі фрукти (виноград і банани) і сухофрукти. Зазвичай лікарі дозволяють пацієнтам з легкою формою діабету зрідка їсти ці продукти за умови постійного контролю за рівнем цукру.

Проте сучасні дослідження доводять, що в меню харчування при цукровому діабеті має бути якомога менше жирів. Насичені жири в складі промислових соусів, ковбас, жирних сортів м’яса і молочних продуктів провокують прогресування хвороби. Як харчуватися при цукровому діабеті правильно? Перш за все, доведеться відмовитися від небезпечних для здоров’я продуктів. Найбільш шкідливими для діабетиків є їжа, що поєднує в собі і жири, і вуглеводи – шоколад, морозиво, фаст-фуд і т. д. Також слід відмовитися від будь-яких копчених, гострих і солоних, консервованих продуктів. Основу меню харчування при цукровому діабеті повинні становити:

  • Чорний хліб;
  • Супи на овочевих бульйонах (1-2 рази в тиждень дозволені слабкі м’ясні бульйони);
  • Бобові, макарони і крупи;
  • Сир і кисломолочні продукти;
  • Фрукти і ягоди кислих сортів;
  • Яйця, піддані тепловій обробці (омлет або некруто);
  • Будь-які напої без додавання цукру (чай, не міцний кава, соки з кислих плодів, відвар шипшини);
  • Не крохмалисті овочі і свіжа зелень (обмежене вживання буряка, моркви і картоплі).

Меню

Як і при дробовій системі, харчуватися при цукровому діабеті необхідно 4-5 разів на день. При приготуванні страв використовуйте щадні способи теплової обробки – тушкування, на пару, запікання в духовці. Пропонуємо зразкове меню харчування при цукровому діабеті:

  • Сніданок: 100 грам сиру з невеликою кількістю молока, тарілка гречаної каші на воді, чай;
  • Перекус: відвар шипшини;
  • Обід: рагу з овочів, тушковане з рослинним маслом, відварне м’ясо, желе з фруктами;
  • Полуденок: несолодке яблуко;
  • Вечеря: овочевий салат і шматочок відвареної риби, чай;
  • Перед сном: склянка кефіру.